En historia om BAD

Gallsaltsdiarré kallas även för gallsyremalabsorption (bile acid malabsorption, BAM) och kan vara svårt att diagnostisera. Titta på ett videoklipp om problemet med att leva med den här sjukdomen och att få en korrekt diagnos.

Läs skriften +

Cathy

Jag började få problem med IBS när jag var ungefär 14 eller 15 och jag härdade ut och tänkte att det bara var IBS (Irritable Bowel Syndrome).

Sen, när jag var ungefär 18, fick jag en remiss från min husläkare till en gastroenterolog i Nuneaton, eftersom jag hade liknande symtom som min mamma hade, och hon har Crohns sjukdom. Så vi visste inte om jag hade Crohns eller kolit eller nåt sånt.

Jag fick göra en koloskopi och ta en del blodprover och andra tester och alla resultat var negativa. Det var när jag var runt tjugofem som det verkligen blev omöjligt att hantera.

Vid det tillfället planerade jag mitt bröllop och blev ofta tillsagd av folk jag känner eller av arbetskollegor att det bara var oro och att detta utlöste min IBS.

Efter bröllopet var jag så glad att vara gift. Jag var i ett underbart förhållande, men mina magproblem fortsatte. Så jag gick tillbaka till min husläkare och hon remitterade mig till sjukhuset i Nuneaton där jag genomgick en koloskopi, endoskopi, tog en del blodprover och en nuklearmedicinsk undersökning och sen fick jag diagnosen gallsaltsdiarré.

Det betydde otroligt mycket att få en diagnos eftersom det bevisade att det inte var jag som överdramatiserade eller hittade på saker. Det visade även andra som sa att det handlade om oro, att det inte var det och att jag faktiskt hade något som var fel. Det fanns ljus i slutet av tunneln och jag skulle kunna fortsätta mitt liv och må bättre med behandling.

Om jag inte tar min medicin så märker jag det, men jag är noga med den och ser till att jag har extra medicin om jag behöver. Jag kontrollerar fortfarande var toaletterna finns ifall jag skulle behöva dem, men det hindrar mig inte längre från att göra saker. Jag gör allt som jag tycker om att göra. Jag åker på semester och äter vad jag vill men är samtidigt försiktig.

Att leva med BAD

A Bad Story

A Bad Story

 
Michelle

Michelle

 

Alex

Att lyssna på andra människors berättelser kan verkligen hjälpa att vänja sig vid tanken på ett liv med BAD och att inse att man inte är ensam.

Videoklippen har skapats i samarbete med GE Healthcare i syfte att skapa medvetenhet.

Information i berättelserna representerar en specifik tidpunkt när dessa videoklipp publicerades. Videoklippen har inte uppdaterats och representerar eventuellt inte patienternas nuvarande tillstånd. Informationen i berättelserna får under inga omständigheter användas för att ersätta medicinsk rådgivning.

Klicka här - Gå med i gemenskapen

BAD UK är Storbritanniens ledande patientstödgrupp för patienter med BAD. Den ger information, hjälp och stöd till människor som lever med gallsaltsdiarré.

Läs mer på: www.bad-uk.org

You are now leaving GE Healthcare website and are going to a website that is not operated by GE. GE has no control or input in the content or availability of linked sites.

Continue